Objavio: goranmuric | 14/10/2009

Sezona u brojkama

3771316725_3e9c2f906b
Ovih par dana nakon maratona sam iskoristio za malo detaljniju analizu onoga o čemu sam pisao u nedjelju. Kako to izgleda u brojkama? Pogledajte!

Treninge sam započeo 24. studenog, a sezona je završila 11. listopada. U tom periodu napravio sam slijedeće:

450h treninga
– od toga 385h trčanja, 36 sati teretane, a ostatak otpada na bicikl, plivanje i planinarenje
– u tih 322 dana sam napravio 4609km što je 100km/tjedan ili 14.3km/dan

A sad onaj zanimljiviji dio. Od 24.11. do 8.3. (maraton u Ferrari) je napravljeno ovo:

2017 kilometara u 105 dana
– 134km/tjedan ili 19.2km/dan

Što daje za ostalih 217 dana slijedeće porazne podatke:

2592km
– 83.6km/tjedan, tj. 11.9km/dan

Iz ovih podataka se lijepo vidi šta ne valja i šta treba ispraviti. Plan na početku godine je bio da se dobro pripremim za proljetni maraton, što sam i napravio, a zatim u središnjem dijelu poraditi na brzini. Tu sam također napravio dosta dobar posao jer sam 9. svibnja napravio slijedeći trening:

2000m – 6:19
1600m – 4:56
1200m – 3:34
800m – 2:18
400m – 57,4 (max)

Takve treninge sam radio u vrijeme kad sam tricu trčao ispod 9 minuta, pa sam se s pravom mogao nadati da bi i ove godine mogao ponoviti taj rezultat, a dečko koji je taj trening radio sa mnom je to i uspio. No to je ujedno bio i vrhunac forme jer je poslije došlo do lakše upale ahilove tetive pa sam do početka utrka na stazi dosta lošije trenirao. Ali to je još uvijek sve bilo po planu, brzinu sam dobio, ali ju nisam uspio održati do utrka. Te utrke ionako nisu bile glavni cilj u sezoni nego Zagrebački maraton.

A problemi se javljaju krajem lipnja kad sam nakon kraćeg odmora počeo s pripremom za nastavak sezone. Umjesto planiranih 140+ kilometara tjedno ostao sam na 80-100km/tjedan koliko sam trčao dok sam radio puno intenzivnije treninge. Zakazao sam iz više razloga, a glavni je lijenost. Kad sam se malo trgnuo, početkom kolovoza, dogodila se nova ozljeda i to je to. Do maratona sam nešto improvizirao, radio 100-tinjak kilometara tjedno i to je završilo kako je završilo.

Za slijedeću sezonu spremam malo drukčiji plan. Najveća razlika u odnosu na ovu godinu je što ću maraton trčati krajem travnja, točnije 25.4. kada je Londonski maraton. Tako ću prije te glavne utrke za prvi dio sezone moći napraviti par polumaratona što će mi sigurno biti od koristi za maraton. No koncept treninga od prošle zime neću mijenjati, to sam dobro napravio. Mijenjati ću neke sitnice kao što je tjedni raspored treninga, a budući da imam 26 tjedana treniranja do Londona, napraviti ću dužu bazu.

Za ostatak sezone još nisam napravio plan jer u mnogome ovisi o kalendaru natjecanja za 2010. godinu, a on će se znati tek za nekoliko mjeseci. No sve više razmišljam da slijedeće godine preskočim Zagrebački maraton i pripremim se za neki malo kasniji, npr. krajem studenog. Imam više razloga za to. Jedan je taj što mi odlazak doma preko ljeta nije idealan za bazne treninge kakve zahtjeva maraton početkom listopada. Drugi je loš status hrvatskih trkača kod organizatora, a treći jer sam Zg maraton trčao pet puta za redom i malo mi je “dosadila” staza pa bih probao neku drugu. Više o planovima u nekom od slijedećih postova. Najprije treba završiti aktivni odmor. 🙂


Odgovori

 1. Završi faks i bježi na more. Umrijet ćeš u tom Zagrebu!

 2. Faks je gotov. Je l’ mogu kod tebe? 🙂

 3. Ajde ti bolje na Vis, kod mene će bit gužva 😉

 4. A Ljubljanski maraton, umjesto Zagreba, kaj to je moguće prerano ?

 5. Murinjo, pusti Ala… hvali more, drš se Zgb-a… ko svi fetivi Dalmoši

 6. Sezona gotova za tebe: Mislio sam da ćeš još trčati u Otoku 10km i na utrci Ivan Starek polumaraton.

 7. @ja: Očisti inbox! Odgovarao sam ti na mail dva puta, ali ga je vraćalo jer ti je pun inbox. Ili me nazovi na mobitel…

  U Otok neću ići, a Starek ću trčati kao dio pripreme za slijedeću sezonu.

 8. očistio sam

 9. puna podška za sljedeću sezonu


Kategorije

%d blogeri kao ovaj: