Objavio: goranmuric | 21/12/2009

BLLLLLLLLLL!

Jutarnjim “joggingom” krenuo sam u treći, završni ciklus baze. Otišao sam na nasip s namjerom da napravim 45 minuta laganog trčkaranja i obukao sam se kao da trčim maraton na Antarktici. A na kraju uvjeti za trening uopće nisu bili loši. Kad sam krenuo na trening sunce je bilo već dosta visoko i onih -10 stupnjeva s interneta je u stvari bilo -5 na nasipu. Nisam se toliko bojao temperature koliko zaleđene staze na nasipu. Kad sam trčao prošlog tjedna na nasipu sve je bilo zaleđeno i jako neugodno za trčanje tako da sam treninge za vikend napravio na djelomično očišćenom Jarunu. Budući da sam jutros naumio trčati lagano, rekoh idem opet na nasip vidjeti kakva je situacija. Puno je bolje nego prošlog tjedna! Onaj dio po kojem ljudi hodaju je fino “ispeglan”, ali još uvijek dosta grbav, ali sa strane po travi je neko vozilo napravilo super trag po kojem se može normalno trčati, a za one koji vole trčati po neugaženom snijegu postoji i ta mogućnost. Kad sam vidio tako dobre uvjete planirano trčkaranje se pretvorilo u lagano trčanje pa sam se kući vratio pošteno znojan i rumen.

Prošlog tjedna sam se veselio prognozi za ovaj tjedan i baš sam mislio kako mi se potrefilo “ružno” vrijeme u trenutku kad imam lagani tjedan, a kad opet počnem puno trenirati doći će do zatopljenja. I tako ću moći napraviti sve treninge. Ali sad kad vidim kako je lijepo vani i kad sam se malo priviknuo na snijeg, baš mi je žao što će toliko zatopliti slijedećih nekoliko dana. Da mogu birati, najradije bih da ostane ovakvo vrijeme kakvo je sada, znači sunčano i temperature oko -5. Za lagane treninge imam sniježnu idilu na nasipu, za brze treninge mogu na Jarun, dovoljno je hladno da se snijeg ne otopi, a opet dovoljno “toplo” da se uz duple tajice, dvije majice i šuškavac može normalno trenirati. 🙂 Ali nažalost ništa od toga, sutra će se snijeg početi topiti i slijedećih nekoliko dana će se moći trčati samo po cestama. No ovo vrijeme je vrlo nepredvidljivo i ne bih se iznenadio da do kraja tjedna opet zavladaju polarni uvjeti kakve smo imali proteklih nekoliko dana.

A sad malo o treninzima… Prošli ciklus je odrađen skoro pa savršeno. Svega sam nekoliko treninga napravio drukčije nego što sam zamislio, ali ne bi bilo ni dobro da sam pedesetak treninga napravio bez greške. 🙂 U brojkama bi to izgledalo ovako: 4 tjedna, 614km, 55 sati treninga (od toga 7 sati teretane, a ostalo trčanje). Kad se to ovako “stavi na papir” čak ni ne djeluje nešto previše, ali nije bilo lako. Plan za novi ciklus je napravljen i cilj je podići volumen za još desetak posto, a intenzitet će u mnogome ovisiti o vremenskim prilikama i neprilikama. Da ne moram raditi možda bih otišao na Vis preko zimskih praznika, tamo bih sigurno mogao dobro trenirati. Ali šta je tu je, treba izvući maksimum iz onog što možemo.

I za kraj posta jedna najava: slijedećeg ponedjeljka (28.12.) u 17:33 na HRT1 biti će prikazan opsežan 40-minutni interview koji sam dao novinarki HRT-a Danijeli Trbović. Interview će biti prikazan unutar emisije “Najslabija karika”, a tko bude gledao vidjet će kako sam se snašao odgovarajući na brojna provokativna pitanje stroge voditeljice. 🙂


Odgovori

  1. Varljiv je taj naš osjet topline/hladnoće. Nakon jutrošnjih -19 trenutnih -2 mi se čini ko temperatura za kratki rukav.

  2. A tek ovih +4 sada… 🙂 Ja sam izašao vani s kapom i bilo mi je vruće pa sam ju skinuo, a sjećam se prije mjesec dana da mi je bilo zima bez kape na 4-5 stupnjeva više.

  3. Najbolje od svega je trčanje po cijelom snijegu, a onda poslije topal čaj s limunom ( …, možda još koji dodatak… ). Na žalost neće biti tog užitka oko Božića! 😦

  4. trčanje na zelenoj magistrali je ponekad ugodnije zbog inverzije temperature…koji stupanj bude toplije…


Kategorije

%d blogeri kao ovaj: