Objavio: goranmuric | 01/04/2011

Polumaratoni

Započela je sezona cestovnog trčanja, a kako većinu utrka u kalendaru čine polumaratoni, danas ću se prisjetiti svih svojih polumaratona u životu. Kako bih ih što lakše pobrojao, krenuti ću po regijama od juga prema sjeveru pa na istok Hrvatske.

DALMACIJA

Najjužniji polumaraton koji sam trčao je polumaraton na Mljetu i to u štafeti u sklopu Half Ironmana koji se do prije par godina održavao početkom 10. mjeseca. Staza je zapravo bila nešto kraća (oko 20km), ali nećemo cjepidlačiti. 🙂 Štafetu su još činili Ana Sršen koja je plivala i Luka Bakrač na biciklu, a sveukupno smo bili drugi. Dobio nas je Nenad Sudarov koji je 1900m plivanja, 80km bicikla i 20km trčanja “odradio” sam u 30” boljem vremenu. Moje vrijeme trčanja je bilo 1:13:58.

U Splitu sam polumaraton trčao samo jednom i to prije dvije godine. Krenuo sam s prvom grupom, ali sam se vrlo brzo raspao i završio na kraju za 1:34 s tim da sam se u jednom dijelu malo vraćao nazad kako bih tati dodavao vodu. 🙂 Nije mi taj polumaraton ostao u lijepom sjećanju, jako je puhalo, bilo je jako vruće, a ni staza mi se ne sviđa jer se ide dva puta do okreta i nazad tako da se zapravo trči 4 puta istom ulicom. Isto kao na Zagrebačkom maratonu, ali to je ipak maraton.

Zato me za Sinj vežu lijepe uspomene. Tri puta sam trčao u Sinju, prvi put 2006. godine kada je utrka bila u 8. mjesecu i to mi je ujedno i najlošiji Sinjski polumaraton, a i općenito jedan od najlošijih rezultata na toj distanci. Do 10.-11. kilometra sam se dobro držao (prolaz na 10km oko 36min), ali onda odustajem od utrkivanja i do kraja sam trčao 1km brzo pa 1km lagano s hodanjem i završio na 1:29. 2008. je u Sinju bilo pojedinačno prvenstvo Hrvatske u polumaratonu i tada sam osvojio treće mjesto za PH, a ukupno sam bio 6. u trci s rezultatom oko 1:16:30. I prošle godine je u Sinju bilo PH i završio sam s drvenom medaljom na 4. mjestu, ali s osobnim rekordom 1:12:25.

Od polumaratona u Dalmaciji trčao sam još Benkovac – Biograd 1998. godine i bio je to moj prvi polumaraton u životu. Utrka je bila negdje sredinom siječnja i na utrku sam išao s Janezom Maroevićem (tada smo trenirali u istom klubu kod istog trenera). On je pobijedio s rezultatom oko 1:10 (ili je možda bio drugi, a Mijolović prvi?), a ja sam bio 6. s 1:17:39. Čak mislim da staza nije bila kraća, ali je nizbrdo jer je start bio u Benkovcu (oko 100m nv), a cilj u Biogradu na rivi.

KVARNER

Od polumaratona na Kvarnerskom području trčao sam samo dva puta Riječki polumaraton i to oba puta osobni rekord. Prvi puta 2006. godine kada se trčalo iz Lovrana do Rijeke i tada sam istrčao 1:15:12, a drugi put 2008. kada sam istrčao 1:14:35. Tada se trčalo istom stazom kojom se i sada trči i ta staza mi se jako sviđa. Iako je valovita jako je brza i na njoj svi trče odlične rezultate pa je tako i te 2008. neki Kenijac istrčao oko 1:04 što je najbolji rezultat ikad istrčan u Hrvatskoj. A staza ima AIMS certifikat tako da nema sumnje da li je duljina ispravna ili ne.

ZAGREB I OKOLICA

E tu sam trčao najviše polumaratona… Na Jarunu sam trčao 5 puta, 4 puta je to bio Starek i jednom proljetni polumaraton. Najbolje vrijeme sam istrčao 2001. godine kad sam išao 1:16:09, a najlošije 2009. kad sam odustao nakon 8km.

Tri puta sam trčao Savski polumaraton i tu imam najviše uspjeha. Nakon 10. mjesta 2009. godine uslijedile su dvije pobjede s jako dobrim rezultatima s obzirom na podlogu i uvjete. A taj Savski polumaraton sam istrčao još barem 50 puta na treningu, najbrže za 1:17:4x.

Turopoljsku trku sam ove godine trčao po 4. put i tu imam dosta dobar prosjek rezultata. Najbolje vrijeme sam imao ove godine (1:13:12), dva puta sam trčao oko 1:15 i jednom oko 1:16. Neatraktivna, ali brza staza, samo što je često znao smetati vjetar.

U okolici Zagreba sam trčao i dva polubrdska polumaratona, dva puta Jasku i jednom Krašić. Krašić zapravo nije polumaraton, već trka na 23,4km, no uvrstio sam ju na ovaj popis da nadoknadi sve one metre manjka na ostalim polumaratonima. 🙂 A ja sam tada ionako išao jako do oznake polumaratona, a zadnja dva kilometra sam istrčao malo lakše jer nisam mogao ni naprijed ni nazad u poretku. Završio sam na četvrtom mjestu. A u Jaski sam oba puta bio na postolju, 2006. sam bio treći, a prošle godine drugi. Slijedeći put nadam se stepenici više. 🙂

SJEVERNA HRVATSKA

Tu nisam puno trčao, dva puta u Varaždinu i jednom u Bjelovaru. Ali sam zato na stazi bezbroj puta trčao u Čakovcu i Varaždinu. U Varaždinu sam trčao i na novoj i na staroj stazi. 2006. sam išao oko 1:19, a 2008. 1:15:05 s tim da smo nakon starta cijela vodeća skupina krenuli u krivu ulicu i onda se vraćali nazad. Rezultat bi vjerojatno bio oko pola minute bolji da nije bilo tog viška. Meni se staza u Varaždinu, baš kao i ona u Rijeci, jako sviđa jer volim te polumaratonu gdje se trči do okreta i onda nazad (ali samo jednom) pa se onda može vidjeti kakva je situacija u trci.

Bjelovara se baš ne sjećam, znam samo da je godina bila 2002. i da se trčalo kroz neka sela i da je užasno smrdilo. I rezultata se sjećam – oko 1:16:30.

SLAVONIJA

E tu sam najmanje trčao. Sve skupa dva puta s tim da jednom nisam došao do cilja. U Slavonskom Brodu sam trčao 2006. i tada sam istrčao oko 1:16 (izgleda da je bilo najviše tih oko 1:16). Sjećam se kiše i prvih 5km u grupi s par Mađara, Ravićem, Paripovićem i Tissauerom koji su mi poslije pobjegli. A Osijeka ću se dugo sjećati (nažalost), ali ni po čemu dobrom. Jako loših par tjedana u mom životu, loša organizacija, (pre)toplo vrijeme i na kraju odustajanje. Od tada izbjegavam Osječki polumaraton, ali morati ću jednom otići popraviti taj loš prvi dojam.

Ukupno 26 završenih polumaratona u razdoblju od 1998. do 2011. godine, no od toga ih je 21 od 2006. na ovamo. Zanimljivo da van Hvatske nisam trčao nijedan polumaraton…

I za kraj bih pozvao sve čitatelje bloga iz Zagreba i okolice da dođu u subotu ujutro na Bundek na humanitarnu utrku “Trčimo za Japan” (banner je na vrhu stranice s desne strane).


Odgovori

  1. Fora! Od navedenih nisam trčala Mljet i Benkovac, a popisu bi mogla dodati Vukovar, Tuhelj i PH (neke davne godine) Orlovac – nisam sigurna jel točan naziv mjesta. Što se tiće vremena, na svako tvoje dodajem 15-20min :-))

  2. Galovac?

  3. Moras odraditi i jedan strani, cisto da bude upisan u book, a kad smo kod dodavanja vremena, na svaki tvoj rezultat mogu dodati 30 min, sto ti ostavlja vremena za pivu i oporavak.
    🙂

  4. @petra: Galovac je! 🙂

    @Zohar: budem jednom. Iako, ima toliko tih polumaratona kod nas da mi se ne da ići vani da bih trčao tu distancu. Ali Slovenija nije daleko…


Kategorije

%d blogeri kao ovaj: