Objavio: goranmuric | 15/04/2011

Kuda za vikend?

Vikend pred nama donosi pregršt trkačkih događaja, a ja bih se posebno osvrnuo na dva za koja sam osobno vezan – Londonski maraton i Riječki polumaraton.

Virgin London Marathon

Ovogodišnje izdanje najjačeg svjetskog maratona bit će oslabljeno izostankom dva velika imena koji su prošle godine trčali ulicama Londona. Riječ je o olimpijskom pobjedniku Samuelu Wanjiruu i mojoj malenkosti. 🙂 Prvi je svoj izostanak opravdao ozljedom, no špekulira se da njegov nedolazak na utrku ima veze i s prošlogodišnjim optužbama za prijetnje ženi da će ju ubiti ni više ni manje nego Kalašnjikovom. Tako mlad, a već ima Kalašnjikov! 🙂 A ja sam organizatore Londonskog maratona morao odbiti upravo zbog one druge utrke o kojoj ću pisati. Iako me gospodin Bedford uporno nagovarao da dođem i pokušam isprati gorak okus prošlogodišnjeg neuspjeha, nisam se dao nagovoriti. Lojalnost klubu i nastup na Ekipnom prvenstvu Hrvatske su ipak ispred osobnih interesa, a ne bih nikako mogao razočarati predsjednika Antu koji svaki uspjeh kluba doživljava na jedan vrlo emotivan način. 🙂 No kako se ni Sammy ni ja nismo baš proslavili prošle godine u Londonu tako je naš izostanak gubitak samo na papiru, dok će utrka ulicama Londona biti itekako zanimljiva i dramatična. Najavljuje se napad na nekoliko rekor(a)da, između ostalog i na svjetski rekord Hailea Gebreselassia (koji je još jednom pobjegao od utrke i trči neku reviju u Beču), a glavni pretendent na to je prošlogodišnji pobjednik Tsegaye Kebede. Najljućeg protivnika će (osim u štoperici) imati u liku još jednog pobjednika Londonskog maratona – Martina Lela koji je na ovom maratonu slavio tri puta. Najavljeno je još pregršt brzih trkača iz Afrike, no dosta njih se povuklo u zadnji čas tako da će se znati tko će točno trčati tek u nedjelju ujutro. Od neafričkih trkača najzanimljivije ime je Viktor Rothlin (za kojeg uvijek navijam), evropski prvak koji je najavio lov na evropski rekord čime bi ujedno postao i najbrži bijelac “ever”.

Ženska utrka bi mogla biti još zanimljivija jer je najavljeno petnaestak cura koje su trčale ili trče ispod 2:25, a predvodi ih prošlogodišnja pobjednica Ljilja Šobukova koja najavljuje rezultat ispod 2:20. U trci je i Irina Mikitenko, dvostruka pobjednica Londona, koja se oporavila od ozljede koja ju je udaljila od utrka prošle godine, a već je trčala maraton ispod 2:20. Uz nju, ispod te granice se spustila još jedna bivša pobjednica, Kineskinja Žu Čunksiu, no ona će teško moći parirati ovima najbržima. Bar ja tako mislim. Uz njih, tu je još nekoliko Ruskinja, Etiopljanki, Kenijki i čak devet Japanki koje su primljene na utrku u posljednji čas.

Riječki polumaraton

A hrvatska “elita” ovog tjedna trebala bi se okupiti u Rijeci. Kao što sam već napisao to je Ekipno prvenstvo i očekuje se nastup većine cestovnih trkačica i trkača iz Hrvatske. No kako je ovo prva utrka ove godine koju kriza nije pogodila i zadržala je bogat nagradni fond, očekuje se i nastup regionalne “elite”. Tko zna, možda opet dođe i koji Kenijac nastanjen u Italiji, a glavni konkurent trebao bi mu biti Etiopljanin nastanjen u Mađarskoj. Teško je reći tko je najveći favorit za ekipnu pobjedu jer se ne zna koji će klubovi imati ekipe, ali nekako mi se čini da najviše šanse ima Zagreb Ulix dok će se borba za preostala dva mjesta na muškom podiju voditi između Rudolfa Perešina, Žumberka, Solina i mog Veterana. Po informacijama koje ja imam Dinamo neće braniti prošlogodišnji naslov. Kod žena je situacija malo jasnija i mislim da će glavnu riječ voditi ekipe Sljemena i Veterana. Bojim se da bi to mogle biti i jedine dvije ekipe… 🙂

Oglasi

Responses

  1. nemam love za London, dolazim u Rijeku ….

  2. Muricu trcao si bezveze. U stvari rezultat ti nije baš neki. Nemam pojma kako si trčao. Kristina vas je spasila. Bravo Kristina!

    Puno trkača u Rijeci. Super.


Kategorije

%d bloggers like this: